Cataract voorkomen

Cataract voorkomen door vitamine C

Vitamine C is een top antioxidant en voorkomt het optreden van de oogaandoening cataract of grijze staar op latere leeftijd. Cataract is een oogaandoening waarbij de lens vertroebelt en bijgevolg neemt het zicht af. Cataract komt vooral voor boven de leeftijd van 75 jaar.
Bij het onderzoek waren bijna 500 vrouwen tussen 53 en 73 jaar betrokken. Vrouwen jonger dan 60 jaar die dagelijks minstens 362 mg vitamine C innamen via hun voeding hadden 57% minder kans om cataract te ontwikkelen dan vrouwen die minder dan 140 mg per dag innamen. Bij vrouwen die gedurende meer dan 10 jaar vitamine C-supplementen namen, lag het risico 60% lager in vergelijking met vrouwen die geen supplementen namen.

Abrikozen, tomaten, pruimen, watermeloen, bananen, wortels, sinaasappelen, avocado en spruitjes bevatten de hoogste bron aan vitamine C. Daarnaast bevatten ze ijzer, kalium, foliumzuur en vezels. Bovendien zijn ze rijk aan isothiocyanaten, een stof die mogelijk een beschermend effect heeft tegen ondermeer borst- en darmkanker.

Vitamine C

Bron: American Journal of Clinical Nutrition 2002, 540-549.