Droge ogen behandelen

Droge ogen

Een revolutionaire langwerkende behandeling tegen droge ogen.

Droge ogen vormt een probleem bij ongeveer 1.8 miljoen Belgen. Studies tonen aan dat een slechte smering van het oogoppervlak vaak symptomen van droge ogen veroorzaakt. Dit als gevolg van een verstoorde samenstelling van het traanvocht door een verstopping van de meibomiusklieren. Een goede reden dus om het probleem ernstig te nemen. Het Eyecenter biedt als eerste privékliniek in België een langwerkende behandeling tegen droge ogen aan. Deze behandeling pakt in tegenstelling tot oogdruppels of kunsttranen wel de oorzaak aan van droge ogen.

 

Wat is de samenstelling van onze traanfilm?

De traanfilm is samengesteld uit de waterige-, mucus- en lipiden laag. Maar liefst 80 meibomiusklieren produceren de traanfilm.traan De productie van de waterige laag kan echter afnemen of de lipidenlaag kan verminderen, indien deze klieren aangetast worden. Wanneer de samenstelling van de traanfilm op die manier wijzigt, kan men symptomen van droge ogen krijgen.

Men mag het probleem van droge ogen niet onderschatten. Het effect van droge ogen kan in veel gevallen ernstige klachten geven. De ogen zien rood of jeuken en je hebt permanent het gevoel dat er iets in de ogen zit. Na lange tijd kan er gezichtsverlies optreden.

Oogdruppels of kunsttranen voor droge ogen en andere behandelingen?punctum plug

De patiënt kan gebruik maken van kunsttranen of oogdruppels voor droge ogen. De samenstelling van deze oogdruppels voor droge ogen verschilt volgens de diagnose van welk type droog oog u heeft.

Bij onvoldoende traanproductie kunnen we het traanpunt van het ooglid tijdelijk of permanent occluderen. Dit gebeurt door het plaatsen van een punctum plug uit silicone. De eigen tranen blijven zo langer in contact met je oog. Deze behandeling is omkeerbaar.

 

Hoe verloopt het vooronderzoek?

Een vooronderzoek is essentieel om patiënten te selecteren die in aanmerking komen voor de behandeling. Het vooronderzoek ziet er als volgt uit:

 1. NiBUT: door middel van een non-invasieve test meten we na hoeveel seconden de tranenfilm opdroogt. 
 2. Daarna volgt de meibografie waarbij we het onderste ooglid pijnloos omklappen, zodat de meibomiusklieren zichtbaar worden. Het totale verlies aan meibomiusklieren wordt zo weergegeven. Bij een verlies van 30% komt de patiënt in aanmerking voor de behandeling.
 3. Vervolgens gebeurt de klinische evaluatie van de osmolariteit van de menselijke tranen. Met behulp van de Tearlab meten we de osmolariteit om de diagnose van droge ogen (keratoconjunctivitis sicca) te helpen stellen bij patiënten bij wie deze aandoening wordt vermoed. 
 4. De laatste test is de Schirmertest. Hierbij plaatsen we een klein strookje papier tussen het oog en de ooglidrand om de hoeveelheid traanproductie op te meten.
 5. Na deze testen volgt een gesprek met de patiënt, waarin we de bekomen waarden bespreken en extra informatie geven over de eventuele behandeling. 

Droge ogen behandelen met lichttherapie

Met behulp van de Eye-light bieden wij voor de meeste patiënten een langwerkende behandeling tegen droge ogen aan.

Stap 1: Eye-light

Met de Eye-light behandelen wij de oorzaak en niet de symptomen van droge ogen.

De Eye-light maakt gebruik van twee technologieën, nl. OPE (Optimal Power Energy) en LLLT (Low Laser Light Therapy).

De OPE maakt gebruik van lichtflitsen om de meibomiusklieren in het ooglid te stimuleren en te activeren. De hoge dosering aan licht zorgt er namelijk voor dat de klieren weer op gang komen. Zo verbetert de productie van lipiden aanzienlijk.

IMG_2769IMG_2771

Stap 2: LLLT

Aansluitend aan de OPE lichtflitsen volgt de LLLT. Dit is een nieuwe lasertherapie die via een masker beide oogleden behandelt. Dit licht stimuleert celvernieuwing, dus ook die van de meibomiuskliertjes. Hoewel het masker met koud licht werkt, ervaart u toch een warm gevoel. Dit komt door de energie die vrijkomt bij de celvernieuwing. Bijgevolg is dit dus een teken dat het masker werkt. Daarnaast zorgt de warmte ervoor dat de verstoppingen van de klieren verdunnen en deze uiteindelijk oplossen. Deze verstopping is vaak een opeenhoping van een vetsubstantie, dewelke verdund wordt door opwarming.

IMG_2773

 

Stap 3: Expressie van meibomiusklieren

Vervolgens gebeurt een expressie van de meibomiusklieren. Hierbij worden kleine “peddels” gebruikt om het ooglid samen te drukken om de inhoud van de meibomiusklieren te secreteren. De klieren van patiënten met een meibomiusklierdysfunctie zitten meestal vol met secreties van slechte kwaliteit. Deze afscheidingen blokkeren de klieropeningen, irriteren het oog en laten de tranen te snel verdampen. Het uitduwen van de klieren stimuleert de productie van nieuwe gezonde vetrijke afscheidingen, waardoor de verdamping van de tranenfilm tegengehouden wordt.

Indien bij de meibomiusklierexpressie er geen afscheiding vrijkomt, spreekt men van een meibomiusklier obstructie. Hierbij kan er met een steriele draadsonde de klieropeningen vrij gemaakt worden. Deze techniek toont een positieve groei in het herstellen van de klierafscheiding en het bevorderen van de groei van nieuw klierweefsel.

 

Stap 4: Thuistherapie

De behandeling van droge ogen thuis verder zetten is cruciaal. Het dragen van een warmtemasker 1 tot 2 keer per dag wordt sterk aangeraden. 

Hoe gebruik je een warmtemasker:

 • Plaats het masker in een vooraf schoongemaakte microgolfoven;
 • Laat het masker voor 20-30sec opwarmen in de microgolfoven;
 • Breng het masker aan over gesloten ogen;
 • Laat het warmtemasker inwerken voor 10 minuten. 

Direct na het verwarmen, kan je de oogleden masseren. Hierdoor zal je het vrijgekomen talg uit de kliertjes verspreiden tot een natuurlijke vetlaag op de ogen. 

Hoe masseer je de oogleden:

 • Beweeg uw vinger horizontaal van uw neus weg over het gesloten bovenste ooglid;
 • Herhaal dit enkele keren;
 • Daarna masseert u het bovenste ooglid van boven naar beneden (naar de wimpers toe);
 • Herhaal dit enkele keren;
 • Ten slotte herhaalt u bovenstaande stappen voor het onderste ooglid.

Voor het masseren van uw oogleden kan u ook een ooglid massager gebruiken. 

 

Stap 5: Veranderen van levenstijl

Volg onderstaande richtlijnen om mee droge ogen aan te pakken/vermijden:

 • Pas je voeding aan

Drink voldoende water. Bovendien kunnen omega-3-supplementen volgens sommige studies de symptomen terugdringen. Lijnzaad en bepaalde vissoorten zoals zalm, sardines, haring en kabeljauw zijn rijk aan Omega-3.

 • Pauzeer regelmatig

Langdurig computergebruik droogt de ogen uit. Probeer elke 20 minuten een pauze van 20 seconden in te lassen en focus daarbij op iets dat minstens 6 meter verwijderd is. Op die manier gun je je oogspieren wat rust.

 • Knipper regelmatig

Maak jezelf er van bewust dat je bij het computeren of lezen minder vaak knippert. Probeer telkens je eraan denkt, te knipperen en duw bij het knipperen je oogleden zachtjes samen zodat het hele oog een verse laag traanvocht krijgt.

 • Verwijder oogmake-up grondig

Eyeliner, mascara en dergelijke producten kunnen de meibomiusklieren verstoppen. Hierdoor zullen er onvoldoende vetten op je oog terecht komen en zullen de tranen sneller verdampen. Zorg er dus voor dat je je make-up grondig verwijdert voor het slapengaan.

 • Maak je oogleden schoon voor het slapengaan

Verwijder bacteriën door je oogleden enkele minuten met een warm washandje te bedekken. Was ze vervolgens zachtjes met oogliddoekjes of een beetje verdunde shampoo.

 • Pas je medicatie aan

Allerlei medicatie (waaronder antidepressiva, antihistamine, en anticonceptiepillen) kunnen droge ogen veroorzaken of bestaande symptomen erger maken. Je oogarts kan je aanraden om bepaalde medicatie stop te zetten of het gebruik ervan te beperken. Bespreek dit uiteraard ook met je huisarts.

 

Een langwerkende behandeling tegen droge ogen.

We zien dat de ogen na 45 dagen een duidelijk verhoogde lipidenspiegel in de tranen bevat. Hierdoor zal de traanfilm minder snel verdampen. Bijgevolg zal de behoefte naar oogdruppels (kunsttranen) tegen droge ogen dalen. En zal het gebruik ervan aanzienlijk verminderen. De patiënt kan echter naar believen blijven gebruik maken van kunsttranen of oogdruppels tegen droge ogen.

Bij ongeveer 80% van de behandelde patiënten is er duidelijk een vermindering van de symptomen. In ernstige gevallen kunnen wij de symptomen stabiliseren, zodat de klachten niet meer erger worden.

In het algemeen zien we na een behandeling van droge ogen een duidelijke vermindering van onderstaande symptomen:

 • Droge ogen;
 • Vreemd lichaam gevoel;
 • Te veel mucus;
 • Secreties;
 • Jeukende ogen;
 • Branderige ogen;
 • Rode ogen;
 • Tranende ogen;
 • Vaak knipperen;
 • Moeilijk openen van de ogen.

Deze behandeling is effectief, veilig en licht pijnlijk. Deze neemt ongeveer een half uur in beslag en u kan individueel terug naar huis. Dus begeleiding is absoluut niet nodig. De patiënt kan normale activiteiten onmiddellijk verderzetten en kan naar believen blijven gebruik maken van kunsttranen (oogdruppels). Tijdens de behandelingsperiode, maar ook erna is het noodzakelijk om minstens 2 keer daags de oogleden te masseren en een warmtemasker te blijven gebruiken. In het Eyecenter te Latem voeren wij onze behandeling van droge ogen uit met het Eye-Light toestel. Het succes van de behandeling is het grootst als alle vijf bovenstaande stappen correct uitgevoerd worden.

 

Hoe gebeurt de behandeling tegen droge ogen?

Heeft u nog meer vragen?