Lensimplantatie en cataractoperatie met de catalys laser

Lensimplantatie en cataractoperatie met de Catalys laser

Het Eyecenter staat erom bekend te blijven investeren in de nieuwste technieken. Sinds 2015 hebben wij namelijk de Catalys laser voor lasergestuurde lensimplantatie en cataractoperatie in huis. De Catalys laser is een ontwikkeling, die sinds 2014 zijn ingang vond in oogheelkunde. En dit om lensingrepen nog veiliger, preciezer en vlotter te laten verlopen. Met deze ooglaser behandelingen kunnen we de eigen ooglens op een uiterst veilige en snelle manier vervangen door een kunstlens. Daardoor is de patiënt brilvrij. De Catalys ooglaser is een apparaat, die de huidige technieken net weer een stapje voor is.

Dr. Fernand De Wilde is in België als eerste gestart met deze unieke Catalys ooglaser behandelingen. De indicatie om deze ooglaser toe te passen is voornamelijk een cataractoperatie (lensvertroebeling). Deze techniek passen we echter niet enkel toe bij cataractoperaties, maar ook bij patiënten die brilvrij door het leven wensen te gaan.

Tot op heden werden alle oogoperaties handmatig uitgevoerd. Net daarom is er soms kans op een complicatie zoals:

  • Een scheur van het lenskapsel;
  • Vocht in het hoornvlies;
  • Een foute centratie van de lensimplant;
  • Restastigmatisme.

Het voordeel van de menselijke hand vrijwel volledig uit te schakelen en te vervangen door een fijnere ooglaser, is dat de factor menselijke fout afneemt. Daarnaast daalt ook het infectie risico. Het gaat tenslotte om uw ogen. En dan gaat u toch voor de meest veilige, beschikbare techniek. Bovenstaande complicaties kunnen we door het gebruik van een erg precies (tot op 1 micrometer) infrarood lasersysteem en 3D beeldvorming tot een minimum herleiden.

Door middel van de Catalys laser is het nu ook mogelijk om ogen te behandelen, die we voorheen op een minder efficiënte wijze konden opereren. Aangezien we minder energie in het oog gebruiken, zal het genezingsproces sneller verlopen. In het bijzonder is het centreren van de multifocale lensimplant met de Catalys laser beter dan met de klassieke behandeling. Samengevat zullen uw ogen na de laserbehandeling voor altijd goed blijven zien. U zal dus brilvrij zijn voor zowel veraf als dichtbij.

Afspraak maken

 

Hoe werkt de Catalys laser?

Deze techniek combineert een infrarood laser en een geavanceerde live 3D beeldvorming. We hoeven geen mesje meer te gebruiken om het oog te opereren. Daarom is de behandeling veiliger, sneller en preciezer. De ooglaser wordt al geruime tijd ingezet bij ooglaser behandelingen om in het hoornvlies bijziendheid en astigmatisme te corrigeren. Vanaf nu zetten we de Catalys laser ook in bij cataractoperatie en lensimplantatie. De verschillende type lensimplantaten kunnen dus geplaatst worden. Dr. Fernand De Wilde voert de ooglaser behandelingen uit met de Catalys laser in het Laser Vision Clinics.

 

Wat is het verschil met de klassieke cataractoperatie methode?

Traditioneel gaat men bij een operatie handmatig een incisie maken in het hoornvlies. Vervolgens maakt men een opening in het voorkapsel van de lens. Met ultrasone energie wordt de ooglens verstoven. Daarna wordt een plooibare kunstlens in het kapselzakje geïnjecteerd.

Met uiterste precisie kunnen we de onderstaande handelingen van een lensimplantatie nu met de ooglaser uitvoeren:

  • Het maken van incisies in het oog;
  • Het uitvoeren van een ronde opening in het lenskapsel;
  • Het verbrijzelen van de te vervangen lens;
  • Het corrigeren van cilinderafwijkingen (astigmatisme).

Brilvrij dankzij een lensimplantatie met ongeëvenaarde precisie

Ieder oog is uniek in lengte, diepte en kromming. De geavanceerde 3D technologie van de catalys laser maakt een 3D kaart van het oog. Daardoor biedt de catalys laser een oplossing voor gepersonaliseerde lensimplantatie aan. Vandaar dat we in staat zijn om een individueel behandelplan op te stellen. De Catalys laser maakt incisies, die accuraat zijn tot op een duizendste van een micron. Om u een idee te geven: een menselijk haar heeft een gemiddelde doorsnede van 85 micron. De Catalys laser stelt de chirurg in staat de incisies en de ronde opening in het lenskapsel tot tien keer nauwkeuriger uit te voeren in slechts 1.5 seconden. Bijgevolg zal de centratie van de lensimplant beter en stabieler zijn. Als gevolg hiervan zal het zicht voor de patiënt beter zijn en behouden worden voor de rest van het leven, waardoor de patiënt brilvrij door het leven kan.

Meer info

Hoe verloopt de Catalys laser lensimplantatie?

Iemand dient u te begeleiden naar het lasercentrum de dag van de ingreep. De ingreep zelf duurt slechts een 10-tal minuten en is volkomen pijnloos. In het lasercentrum plaatst de verpleegster eerst een pilletje in de oogfornix om de pupil maximaal te verwijden. Vervolgens krijgt u ook een kalmerend tabletje onder te tong.

Eens u plaats hebt genomen op het comfortabel bed onder de laser, krijgt u een verdovende druppel op het oog en komt er een soort contactlensje tegen het oog aan. Dit komt zeer zacht in contact met het oog en is volkomen pijnloos. De chirurg vult de contactlens met water. U dient gedurende 1 minuut het rode lichtpunt te fixeren in het laser apparaat. Het oog wordt dan gescand en de verschillende structuren van het oog worden in kaart gebracht. De infrarood lichtlaser werkt geluidloos en pijnloos.

Tijdens zijn activiteit zullen de fixatielichtjes wat wijzigen van kleur. Het infrarood licht heeft dan de nodige incisies gemaakt, de cylinderafwijking in het hoornvlies gecorrigeerd, een ronde opening in het lenszakje gemaakt en de lenskern in kleine fragmentjes verdeeld. De contactlens komt daarna los van het oog en het bed wordt vervolgens onder de microscoop geroteerd. De chirurg spoelt hierna het lenszakje en plaatst de gekozen plooibare kunstlens door een mini-incisie van 2.4 mm.

Na de behandeling brengen we oogdruppels in het oog en krijgt u een transparante bril. Na een half uurtje zullen de ogen wat branderig aanvoelen en dient u kunsttranen aan te brengen. Dit mag u om de 15 minuten herhalen om het comfort te verhogen. Dezelfde avond moet u nog de antibiotica druppels en ontstekingsremmers in de ogen aanbrengen.

De beschermende bril houdt u op tot de volgende ochtend. Die dag heeft u een afspraak in 1 van de Eyecenters ter controle. Uw pupil zal nog half gedilateerd zijn, waardoor het zicht nog wat wazig zal zijn. Dit is volkomen normaal. Het is dus beter dat iemand u naar het Eyecenter begeleidt.

 

Veilige lensimplantatie dankzij de Catalys laser

De geavanceerde Catalys ooglaser behandelingen zorgen ervoor dat de laserpulsen alleen binnen het beoogde behandelgebied terechtkomen. Hierdoor blijven de omliggende gebieden beschermd. Bovendien maakt de Catalys laser een patroon in de natuurlijke lens, zodat deze effectiever vergruisd en verwijderd kan worden. Dit biedt belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele methode. Er vinden minder handgestuurde acties plaats. Hierdoor is er een beduidend minder energieproductie bij de procedure. Eventuele langetermijneffecten van ultrasone energie op het oog zijn hiermee aanzienlijk beperkt. Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien steeds meer mensen op jongere leeftijd overgaan tot lensimplantatie om zo brilvrij te zijn.

Meerdere studies hebben inmiddels de voordelen van de laser gestuurde lensoperatie aangetoond. De kans op een ziekenhuisbacterie is onbestaand, omdat we in de geconditioneerde operatiezaal enkel oogheelkunde uitvoeren. Het grote voordeel voor de patiënt is het feit dat we meestal beide ogen in 1 operatiesessie kunnen behandelen.

Samengevat biedt de Catalys laser maximaal comfort aan!

 

Wenst u een cataractoperatie of brilvrij te zijn? Kom snel te weten of u geschikt bent.

Als u eerst wilt weten of uw ogen geschikt zijn voor een lensimplantatie of een cataractoperatie, dan kunt u een kort technisch onderzoek laten uitvoeren. De metingen en onderzoeken zijn gratis en vrijblijvend! Bovendien kan u terecht in één van onze klinieken in Sint Martens Latem, Eeklo, Terneuzen of Merelbeke.

Maak een afspraak