Lensimplantatie en cataractoperatie met de catalys laser

Lensimplantatie en cataractoperatie met de Catalys laser

Het Eyecenter staat erom bekend te blijven investeren in de nieuwste technieken. Sinds 2015 hebben wij de Catalys voor lasergestuurde lensimplantatie en cataractoperatie in huis. De Catalys laser is een ontwikkeling die sinds 2014 zijn ingang vond in oogheelkunde om lensingrepen nog veiliger, preciezer en vlotter te laten verlopen. Met deze laser geassisteerde lens operatie kunnen we de eigen ooglens op een uiterst veilige en snelle manier vervangen door een kunstlens. De Catalys laser is een apparaat die de huidige technieken net weer een stapje voor is. Dr Fernand De Wilde is in België als eerste gestart met het gebruik van de unieke Catalys laser. De indicatie om deze lasertechniek toe te passen zijn patiënten die behandeld willen worden voor cataract (lensvertroebeling). De techniek met deze ooglaser wordt eveneens toegepast bij patiënten die brilvrij door het leven willen gaan.

Tot op heden werden alle oogoperaties handmatig uitgevoerd. Net daarom is er soms kans op een probleem zoals:

  • een scheur van het lenskapsel
  • vocht in de cornea
  • een foute centratie van de lensimplant
  • restastigmatisme

Het feit van de menselijke hand vrijwel volledig uit te schakelen en te vervangen door een fijnere laser, zorgt ervoor dat de factor menselijke fout afneemt. Daarnaast daalt ook het infectie risico. Het gaat wel om uw ogen en dan gaat u toch voor de meest veilige beschikbare techniek. Bovenstaande complicaties kunnen we door het gebruik van een erg precies (tot op 1 micrometer) infrarood lasersysteem en 3D beeldvorming tot een minimum herleiden. Door middel van de Catalys laser is het nu ook mogelijk om ogen te behandelen die we voorheen op een minder efficiënte wijze konden opereren. Aangezien we minder energie in het oog gebruiken zal het genezingsproces sneller verlopen. In het bijzonder is het centreren van de multifocale lensimplant met de Catalys laser beter dan met de klassieke behandeling. Samengevat zullen uw ogen na de laserbehandeling voor altijd goed blijven zien, zowel voor veraf als voor dichtbij.

Afspraak maken

 

Hoe werkt de Catalys laser?

Deze techniek combineert een infrarood laser en een geavanceerde live 3D beeldvorming. We hoeven geen mesje meer te gebruiken om het oog te opereren. Daarom is de behandeling veiliger en preciezer. Hieruit volgt dat deze techniek ervoor zorgt dat de lensvervangende procedure nauwkeuriger, sneller en veiliger is. De ooglaser wordt al geruime tijd ingezet bij ooglaserbehandelingen om in het hoornvlies myopie en astigmatisme te corrigeren. Vanaf nu wordt de Catalys laser ook ingezet bij cataractoperatie en lensimplantatie. De verschillende type lensimplantaten kunnen dus geplaatst worden. De ooglaserbehandeling met de Catalys laser wordt door dr Fernand De Wilde in het Laser Vision Clinics uitgevoerd.

 

Het verschil met de klassieke methode?

Traditioneel gaat men bij een operatie handmatig een incisie maken in het hoornvlies. Vervolgens maakt men een opening in het voorkapsel. Met ultrasone energie wordt de kristallens verstoven. Daarna wordt een plooibare kunstlens in het kapselzakje geïnjecteerd.

Met uiterste precisie kunnen we de onderstaande handelingen van een lensimplantatie nu met de ooglaser uitgevoeren:

  • het maken van incisies in het oog
  • het uitvoeren van een ronde opening het lenskapsel 
  • het verbrijzelen van de te vervangen lens
  • het corrigeren van cilinderafwijkingen (astigmatisme)

Een lensimplantatie met ongeëvenaarde precisie

Ieder oog is uniek in lengte, diepte en kromming. De geavanceerde 3D technologie van de catalys laser maakt een 3D kaart van het oog. Daardoor biedt de catalys laser een oplossing voor gepersonaliseerde lensimplantatie aan. Vandaar dat we in staat zijn om een individueel behandelplan op te stellen. De Catalys laser maakt incisies die accuraat zijn tot op een duizendste van een micron. Om u een idee te geven: een menselijk haar heeft een gemiddelde doorsnede van 85 micron. De Catalys laser stelt de chirurg in staat de incisies en de ronde opening in het lenskapsel tot tien keer nauwkeuriger uit te voeren in slechts 1.5 seconden. Bijgevolg zal de centrage van de lensimplant beter en stabieler zijn. Als gevolg hiervan zal het zicht voor de patiënt beter zijn en behouden worden voor de rest van het leven.

Meer info

Hoe verloopt de Catalys laser lensimplantatie?

Iemand dient u te begeleiden naar het lasercentrum de dag van de ingreep.

De ingreep duurt slechts een 10-tal minuten en is volkomen pijnloos. In het lasercentrum plaatst de verpleegster eerst een pilletje in de oogfornix om de pupil maximaal te verwijden. Vervolgens krijgt u ook een kalmerend tabletje onder te tong.

Eens u plaats hebt genomen op het comfortabel bed onder de laser, krijgt u een verdovende druppel op het oog en komt er een soort contactlensje tegen het oog aan. Dit komt zeer zacht in contact met het oog en is volkomen pijnloos. De chirurg vult de contactlens met water. U dient gedurende 1 minuut het rode lichtpunt te fixeren in het laser apparaat. Het oog wordt dan gescand en de verschillende structuren van het oog worden in kaart gebracht. De infrarood lichtlaser werkt geluidloos en pijnloos.

Tijdens zijn activiteit zullen de fixatielichtjes wat wijzigen van kleur. Het infrarood licht heeft dan de nodige incisies gemaakt, de cylinderafwijking in de cornea gecorrigeerd, een ronde opening in het lenszakje gemaakt en de lenskern in kleine fragmentjes verdeeld. De contactlens komt daarna los van het oog en het bed wordt vervolgens onder de microscoop geroteerd. De chirurg spoelt hierna het lenszakje en plaatst de gekozen plooibare kunstlens door een mini-incisie van 2.4 mm.

Na de behandeling brengen we oogdruppels in het oog en krijgt u een transparante bril. Na een half uurtje zullen de ogen wat branderig aanvoelen en dient u kunsttranen aan te brengen. Dit mag u om de 15 minuten herhalen om het comfort te verhogen. Dezelfde avond moet u nog de antibiotica druppels en ontstekingsremmers in de ogen aanbrengen.

De beschermende bril houdt u op tot de volgende ochtend. Die dag hebt u een afspraak in 1 van de eyecenters ter controle. Uw pupil zal nog half gedilateerd zijn waardoor het zicht nog wat wazig zal zijn. Dit is volkomen normaal. Het is dus beter dat iemand u naar het eyecenter begeleidt.

 

Veilige lensimplantatie dankzij de Catalys laser

De geavanceerde Catalys laser zorgt ervoor dat de laserpulsen alleen binnen het beoogde behandelgebied terechtkomen. Hierdoor blijven de omliggende gebieden beschermd. Bovendien maakt de Catalys laser een patroon in de natuurlijke lens zodat deze effectiever vergruisd en verwijderd kan worden. Dit biedt twee belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele methode. Ten eerste vinden minder handgestuurde acties en trekkrachten met mechanische instrumenten plaats. Hierdoor is er een beduidend mindere energieproductie bij de procedure. Eventuele langetermijneffecten van ultrasone energie op het oog zijn hiermee aanzienlijk beperkt. Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien steeds meer mensen op jongere leeftijd overgaan tot lensimplantatie.

Meerdere studies hebben inmiddels de voordelen van de laser gestuurde lensoperatie aangetoond. De kans op een ziekenhuisbacterie is onbestaand omdat we in de geconditioneerde operatiezaal enkel oogheelkunde uitvoeren. Het grote voordeel voor de patient is het feit dat we meestal beide ogen in 1 operatiesessie kunnen behandelen.

Samengevat biedt de Catalys laser het maximaal comfort aan!

Kom snel te weten of u geschikt bent?

Als u eerst wilt weten of uw ogen geschikt zijn voor enige vorm van refractiechirurgie, dan kunt u een kort technisch onderzoek laten uitvoeren. De metingen en onderzoeken zijn gratis en vrijblijvend! Bovendien kan u terecht in één van onze klinieken in Sint Martens Latem, Eeklo, Terneuzen of Merelbeke.

Maak een afspraak