Lensimplantatie en cataractoperatie met de catalys laser

Lensimplantatie en cataractoperatie met de Catalys laser

Het Eyecenter staat erom bekend te blijven investeren in de nieuwste technieken. Sinds 2015 hebben wij de Catalys voor lasergestuurde lensimplantatie en cataractoperatie in huis. Apparaten die de huidige technieken net weer een stapje voor zijn. Dr Fernand De Wilde is in België als eerste gestart met het gebruik van het unieke Catalys laser. Deze kan toegepast worden bij patiënten die behandeld willen worden van cataract. Deze techniek wordt eveneens toegepast bij patiënten die brilvrij door het leven willen gaan.

Tot op heden werden alle oogoperaties handmatig uitgevoerd. Net daarom is er soms kans op een probleem zoals:

  • een scheur van het lenskapsel
  • vocht in de cornea
  • een foute centratie van de lensimplant
  • restastigmatisme

Deze complicaties worden door het gebruik van een erg precies (tot op 1 micrometer) infrarood lasersysteem en 3D beeldvorming tot een minimum herleid. Door middel van de Catalys laser is het nu ook mogelijk om ogen te behandelen die we voorheen op een minder efficiënte wijze konden opereren. Aangezien er minder energie in het oog gebruikt wordt zal het genezingsproces sneller verlopen. In het bijzonder is het centreren van de multifocale lensimplant met de Catalys laser beter dan met de klassieke behandeling. Samengevat zullen uw ogen na de laserbehandeling voor altijd goed blijven zien, zowel voor veraf als voor dichtbij.

Afspraak maken

Hoe werkt de Catalys laser?

Deze techniek combineert een infrarood laser en een geavanceerde live 3D beeldvorming. We hoeven geen mesje meer te gebruiken om het oog te opereren. Daarom is de behandeling veiliger en preciezer. Samengevat zorgt deze techniek ervoor dat de lensvervangende procedure nauwkeuriger, sneller en veiliger is. De ooglaser wordt al geruime tijd ingezet bij ooglaserbehandelingen om in het hoornvlies myopie en astigmatisme te corrigeren. Vanaf nu wordt de Catalys laser ook ingezet bij cataractoperatie en lensimplantatie. De verschillende type lensimplantaten kunnen dus geplaatst worden. De ooglaserbehandeling met de Catalys laser wordt door dr Fernand De Wilde in het Laser Vision Clinics uitgevoerd.

Het verschil met de klassieke methode?

Traditioneel wordt er bij een operatie handmatig een incisie gemaakt in het hoornvlies. Vervolgens wordt er een opening gemaakt in het voorkapsel. En met ultrasone energie wordt de kristallens verstuift. Daarna wordt een plooibare kunstlens in het kapselzakje geïnjecteerd.

Met uiterste precisie kunnen de meest onderstaande handelingen van een lensimplantatie nu met de ooglaser uitgevoerd worden:

  • het maken van incisies in het oog
  • het uitvoeren van een ronde opening het lenskapsel 
  • het verbrijzelen van de te vervangen lens
  • het corrigeren van cilinderafwijking (astigmatisme)

Een lensimplantatie met ongeëvenaarde precisie

Ieder oog is uniek in lengte, diepte en kromming. De geavanceerde 3D technologie van de catalys laser maakt een 3D kaart van het oog. Daardoor biedt de catalys laser een oplossing voor gepersonaliseerde lensimplantatie aan.  Vandaar dat we in staat zijn om een individueel behandelplan op te stellen. De Catalys laser maakt incisies die accuraat zijn tot op de duizendsten microns. Om u een idee te geven: een menselijke haar heeft een gemiddelde doorsnede van 85 micron. De Catalys laser stelt de chirurg in staat de incisies en de ronde opening in het lenskapsel tot tien keer nauwkeuriger uit te voeren in slechts 1.5 seconden. Bijgevolg zal de centrage van de lensimplant beter en stabieler zijn. Als gevolg hiervan zal het zicht voor de patiënt beter zijn en dat behouden blijft voor de rest van het leven.

Meer info

Hoe verloopt de Catalys laser lensimplantatie?

Eerst wordt in het te opereren oog een pilletje geplaatst om de pupil te verwijden. Na ongeveer een uur is de pupil op maximale grootte en kan de ingreep starten. Wanneer u plaats genomen hebt op de operatietafel wordt er een verdovende druppel in het oog gebracht. Vervolgens wordt er een contactlens op het hoornvlies geplaatst. Dit komt zeer zacht in contact met het oog en is volkomen pijnloos. De arts vult deze lens met water op. Vervolgens maakt de ooglaser contact met het water. Het oog wordt dan gescand en de verschillende structuren van het oog worden in kaart gebracht. Gedurende de procedure wordt er u gevraagd om op een rood licht te fixeren. Dit deel van de ingreep neemt ongeveer 2 minuten in beslag.

Veilige lensimplantatie dankzij de Catalys laser

De geavanceerde Catalys laser zorgt ervoor dat de laserpulsen alleen binnen het beoogde behandelgebied terechtkomen. Hierdoor zullen de omliggende gebieden beschermd worden. Bovendien maakt de Catalys laser een patroon in de natuurlijke lens zodat deze effectiever vergruisd en verwijderd kan worden. Bijgevolg biedt dit twee belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele methode. Ten eerste vinden minder handgestuurde acties en trekkrachten met mechanische instrumenten plaats. Hierdoor is er een beduidend mindere energieproductie bij de procedure. Eventuele langetermijneffecten van ultrasone energie op het oog worden hiermee aanzienlijk beperkt. Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien steeds meer mensen op jongere leeftijd overgaan tot lensimplantatie.

Samengevat biedt de Catalys laser het maximaal comfort aan!

Kom snel te weten of u geschikt bent?

Als u eerst wilt weten of uw ogen geschikt zijn voor enige vorm van refractiechirurgie, dan kunt u een kort technisch onderzoek laten uitvoeren. De metingen en onderzoeken zijn gratis en vrijblijvend! Bovendien kan u terecht in één van onze klinieken in Sint Martens Latem, Eeklo, Terneuzen of Merelbeke.

Maak een afspraak