Leesbrilcorrectie

Vanaf de leeftijd van 40 jaar wordt onze eigen ooglens minder elastisch wat leesproblemen voor gevolg heeft. Dit verschijnsel wordt presbyopie genoemd. Gelukkig zijn er nu moderne en blijvende oplossingen voor dit probleem. Dankzij leesbrilcorrectie heeft u niet langer een leesbril nodig. De beschreven behandelingen zijn geschikt voor mensen vanaf 40 jaar tot 60 jaar.

  1. Lensimplantatie Prelex (presbyopic lens exchange): De nog heldere lens van de patiënt wordt vervangen door een implantlens. Hiermee wordt de vertesterkte gecorrigeerd en is ook lezen zonder bril weer mogelijk. Met de trifokale implantlens bekomt men een focuspunt voor veraf , voor PC en voor dichtbij. Sommige patiënten klagen van halo’s omheen de lichten bij het autorijden ‘s avonds.
  2. Men kan ook een excimerlasercorrectie voorstellen. De laserblended vision (LBV) lasercorrectie zorgt voor een laserablatieprofiel waarbij tegelijkertijd een verte en dichtbijcorrectie in de cornea wordt ingebracht. Beide ogen worden behandeld.Patiënten bekomen een betere dieptefocus en het stereozicht blijft behouden.Het nachtzicht is na LBV soms wat verstoord.

 

Dr De Wilde werd gelaserd met de Laser Blended Vision ooglaser techniek

 

Wat zijn de voor- en nadelen verbonden aan deze technieken?

  1. LENS: Bij de lensimplantatie zijn de voorbereidende metingen erg kritisch. Na het implanteren van een kunstlens kan het voorkomen dat de refractie voor veraf niet precies plano uitkomt. In deze enkele gevallen zal nadien nog een lasik bijcorrectie dienen te gebeuren om precies op plano uit te komen. De lensimplantatie is een definitieve oplossing voor presbyopie. We passen een lensvervanging echter pas toe boven de leeftijd van 50 jaar en de resultaten zijn het best bij verziende patiënten. Na jaren kan nastaar optreden dat we kunnen behandelen met de Yag laser. De trifokale lenzen hebben in het lensoptiek concentrische cirkels ingebouwd waardoor de patënt na de ingreep gehinderd kan zijn door halo’s omheen de lichten of uitlopers (glare) rond de lichten van tegenliggende auto’s. Deze klachten verminderen beduidend na enkele maanden vooral door het fenomeen van neuroadaptatie van de Hersenen. Met de trifokale lens kan men wel de kleinste tekst probleemloos lezen en PC werk verrichten.
  2. De excimerlaser correctie met LBV kan ook wat lichte halovorming veroorzaken. LBV zorgt wel voor behoud van stereozicht en een verhoogde scherptediepte. Het nachtzicht is vaak wat verminderd. Deze techniek stelt het dragen van een leesbril voor een 8 tal jaar uit.
  3. De corneale inlay kan wat halovorming veroorzaken.Deze techniek is de enige omkeerbare techniek en we moeten slechts één oog opereren. Patiënt is blijvend van zijn leesbril verlost. Men kan op hogere leeftijd dit lensje eventueel verwijderen alvorens bij een cataractingreep te kiezen voor een multifokale lensimplant.

Door te kiezen voor een team van deskundige artsen en een moderne gespecialiseerde kliniek kunt U zelf de risico’s zoveel mogelijk beperken.

Leesbrilcorrectie: Wat bepaalt de keuze tussen laseren of lensvervanging?

Het laseren (LBV) of de Vue + wordt vooral geadviseerd bij de jonge presbyoop. Een lensvervanging is een iets drastischer ingreep met een lensimplant in het oog. Men kan het optreden van een infectie immers nooit helemaal uitsluiten. De lensvervanging is zeker aan te bevelen indien de lens al wat vertroebeling zou vertonen (cataract) wat we vaak reeds bij een 60 jarige zien optreden. Volgens Uw specifieke beroepssituatie of hobby kan gekozen worden voor één type behandeling. Zo zal bij een oudere persoon welke niet meer met de wagen rijdt en naaiwerk doet eerder een trifokale lens worden geplaatst en bij een nog actieve autobestuurder eerder een gemodificieerde refractieve lens worden geplaatst.

Terug naar overzicht