Cataract behandelen

Wat is cataract?

CataractIn het Eyecenter behandelen we cataract (staar) pijnloos, veilig en snel. Na de cataract operatie mag u direct naar huis. De volgende dag kunt u reeds scherp zien en uw dagelijkse activiteiten hernemen. Dankzij een grondig vooronderzoek kunnen we een positief resultaat garanderen. U heeft de keuze uit verschillende implantlenzen. De kost van de ingreep begint bij €230. De cataract operatie kan op 3 plaatsen uitgevoerd worden:

  • Eyecenter te St Martens Latem, beide ogen samen met ultrasound.

Maak vrijblijvend een afspraak

 

Wanneer uw oogarts u meldt dat er cataract (staar) te zien is in het oog, betekent dit dat de ooglens troebel wordt. Patiënten met cataract zien alsof ze kijken doorheen een mat glas of door een waterval. Het woord “cataract” komt dan ook van het Griekse woord “waterval”. Bij het begin van cataract verbetert het nabijzicht soms, waardoor lezen vergemakkelijkt. Het vertezicht vermindert echter. U ervaart dan een minder scherp zicht, kleuren vervagen en alles is minder contrastrijk. Soms zal u zelfs dubbel zien met het aangedane oog. Ook is scherp zien bij fel zonlicht of in het duister soms moeilijker.

 

Wie krijgt cataract?

Meestal treedt cataract of bruine staar, zoals men deze ziekte in de volksmond noemt, op bij oudere personen vanaf 65 jaar. Jongeren en kinderen kunnen echter eveneens cataract krijgen. In dit geval zal u een aantal testen moeten ondergaan om de onderliggende oorzaak van de aandoening op te sporen. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Suikerziekte, endocrinologische aandoeningen;
  • Langdurige inname van cortisone;
  • Erfelijkheid;
  • Trauma, bijvoorbeeld na een val of slag op het oog;
  • Oogziekten zoals glaucoom of regenboogvliesontsteking;
  • Vroegere oogchirurgie.

Hoe gebeurt het vooronderzoek?

Een uitgebreid oogonderzoek is essentieel voorafgaand aan het behandelen van cataract of staar. Daarbij bepalen we naast de oogdruk ook de sterkte van de implantlens. Eveneens wordt de hoornvlieskwaliteit vastgesteld en een netvliesonderzoek (OCT) uitgevoerd, waarop we de gele vlek kunnen bestuderen.

U ontvangt documenten aan het secretariaat. U mag licht ontbijten en uw gebruikelijke medicatie innemen. Let er wel op geen make-up te gebruiken voor de operatie. Aangezien de ingreep gebeurt onder topische druppelanesthesie en volledig bloedloos is, mag u uw behandeling met anticoagulantia of aspirine verder volgen.

 

Hoe gebeurt een cataract operatie?

Bij het behandelen van cataract zal een heldere kunstlens de troebele ooglens vervangen, ook lensimplantatie genoemd. Dit gebeurt op ambulante basis. U dient dus slechts een tweetal uur in het Eyecenter te vertoeven. U laat zich best begeleiden. De ingreep gebeurt onder druppelverdoving, dus er zijn geen inspuitingen rond het oog of algemene narcose nodig. Verder krijgt u een baxter, hartmonitoring en wat zuurstof via een buisje in de neus, zodat u tijdens de ingreep rustig kan ademen. De ingreep, welke volledig pijnloos verloopt, duurt 10 a 15 minuten. Tijdens de ingreep zal de oogarts u inlichten over het geluid dat u hoort tijdens het aspireren van de lens. De incisie in het hoornvlies bedraagt slechts 2.2 mm, zodat er geen hechting noodzakelijk is.

De gebruikte techniek voor het behandelen van cataract is de faco-emulsificatie techniek (“fakos”= “lens” en “emulsificatie” = “verbrijzelen met ultrageluidsgolven”). De lens wordt verwijderd met de allernieuwste technologie waarbij we gebruik maken van een torsionele beweging van de phacotip om zo met ultrageluid de lens te verbrijzelen.

 

Implantkeuze

  1. Unifocale implantlens: Een lens waarmee men goed kan zien op afstand, maar nog wel een leesbril nodig heeft. Na het verwijderen van de lens wordt deze vervangen door een Acrylic implantlens. Deze plooibare lens wordt in het lenszakje geïnjecteerd met een injector doorheen een 2.2 millimeter opening. De incisie wordt niet gehecht, omdat ze zo klein en waterdicht is. Op het einde van de ingreep wordt antibiotica ingebracht in het oog ter preventie van infecties.
  2. Multifocale of trifocale implantlens: Indien u zowel goed wenst te zien voor ver en dicht kan u kiezen voor een multifocale of trifocale lens. Deze lenzen worden enkel in het Eyecenter of in het Laser Vision Clinics geïmplanteerd.

Wat na de cataract operatie?

Onmiddellijk na het behandelen van cataract of staar krijgt u ontsmettende druppels in het oog en een beschermende oogschelp. U mag direct terug huiswaarts keren. ‘s Avonds dient u in het reeds geopereerde oog te druppelen volgens een schema dat de arts u meegeeft. De oogschelp houdt u op tot de volgende ochtend.

 

Cataract nacontrole

De dag na een cataract operatie volgt een controle op het consultatie-adres in Latem. De dag postoperatief mag u alle dagelijkse activiteiten hernemen, inclusief bukken en TV kijken. U moet wel gedurende 4 weken antibiotica druppels en ontstekingsremmende druppels inbrengen. De eerste week is het raadzaam een beschermende oogschelp te plaatsen voor het geopereerde oog gedurende de nacht. De eerstkomende week volgt een tweede controle om na te gaan of er geen infectie is. Na 4 weken volgt een eindcontrole en kan eventueel een leesbril worden voorgeschreven. Alle patiënten, die een cataract of heldere lensvervanging hadden, krijgen een afspraak na 6 maanden voor een Yag laser capsulotomie.

 

Wanneer wordt het tweede oog geopereerd?

Normaal ontvangt u bij de eerste nacontrole de afspraak voor het tweede oog, indien hier ook staar werd vastgesteld. Deze ingreep kan al reeds doorgaan één week na de ingreep van het eerste oog.

 

Resultaten en complicaties

Een cataract operatie is de meest frequent uitgevoerde ingreep bij de mens en heeft ook de meeste slaagkans in de geneeskunde. In meer dan 99.9% van de gevallen is er een duidelijke verbetering na de ingreep. Het risico van de ingreep behelst het eventueel optreden van een infectie (minder dan 1 op 2000 operaties). Dewelke in de regel op te lossen is met een antibiotica behandeling of eventueel door het spoelen van het oog (vitrectomie). Tijdens de ingreep kan soms een scheurtje optreden van het achterste kapsel van de lens. Daardoor kan de ingreep iets langer duren, omdat het glasvocht dan moet gespoeld worden. Het herstel van het zicht kan dan iets langer duren.

De meest frequente complicatie is het optreden van nastaar. Nastaar houdt in dat het zicht na enkele maanden of jaren terug troebel wordt. De oorzaak is de vertroebeling van het achterkapsel van het lenszakje (< 5 % bij Acrylic implanten). De behandeling hiervoor is eenvoudig en wordt uitgevoerd met de Yag-laser. Dit is een pijnloze, éénmalige therapie en duurt slechts enkele minuten. Waarna het zicht terug volledig herstelt.

 

Kosten

Het ereloon voor preoperatieve onderzoeken, nacontroles en testen worden door het RIZIV voor het grootste deel terugbetaald. De opleg door u te betalen, bedraagt voor de normale procedure met een klassieke lens ongeveer €400. Voor de progressieve lens en de accommodatieve lens liggen de kosten iets hoger. Bekijk onze tariefpagina voor de actuele prijzen.

Heeft u nog meer vragen?