Plastische ooglidchirurgie

CO2 laser resurfacing en CO2 laser blepharoplastie

Contacteer ons Klik hier om video te bekijken

Hieronder ziet u enkele afbeeldingen van voor en na de ingreep

Deze tekst is bedoeld om U te informeren over de mogelijkheden welke de CO2 laser biedt in de behandeling van walletjes onder de ogen of een teveel aan huid ter hoogte van het bovenooglid. Aarzel niet Uw oogarts om verdere informatie te verzoeken. De CO2 laser bevindt zich in het Laser Vision Clinics (LVC) te Drongen.

Eigenschappen van de kooldioxidelaserstraal

De CO2 laser wekt een lichtgolf op welke zich bevindt in het midden-infrarode gebied van het elektromagnetische spectrum. Deze golflengte is onzichtbaar voor het menselijke oog; daarom wordt er een zichtbare richtstraal coaxiaal gebruikt om het weefsel te behandelen. Kooldioxidelaserenergie wordt in hoge mate geabsorbeerd door water in het weefsel. Alzo kan het gebruikt worden voor excisie, incisie, ablatie, vaporisatie en coagulatie van zacht weefsel. Laser “resurfacing” (van een nieuw oppervlak voozien) of laser “rejuvenation” (verjonging) is een behandeling welke tot doel heeft de verouderende huid welke rimpels vertoont af te vlakken. DeCO2 laser produceert een lichtgolf welke in staat is weefsels te verhitten en te verdampen zonder de omgevende weefsels te beschadigen. De matige warmte-straling in de onderliggende lederhuid veroorzaakt een toename in subepidermaal collageen wat resulteert in een blijvende versteviging van de huid. Sommige patiënten mogen deze behandeling niet ondergaan:

 • Zij die de afgelopen 12 maanden Roaccutane hebben ingenomen.
 • Zij die een voorgeschiedenis van slechte wondheling of keloïdvorming hebben.
 • Indien U op een testplaats overmatig erytheem, hyper of hypopigmentatie hebt ervaren.

Preoperatieve instructies voor een ooglidresurfacing

 • Indien men vroeger reeds gevoelig was voor koortsblazen is het raadzaam Zovirax 200 mg. 2×2 co per dag in te nemen vanaf 3 dagen voor de behandeling. Dit dient U ook verder door te nemen tot volledige genezing van de huid.
 • Indien U een donker huidtype hebt dan zal U een voorbereidende behandeling dienen te ondergaan met hydroquinonen gedurende een 4 tal weken.
 • Voor de behandeling kunnen plaatselijk retinoïden worden aangebracht vanwege hun collageen herstellende eigenschappen.

Onmiddellijk na de behandeling

Onmiddellijk na de behandeling is er een erosie, een soort schaafwonde van de huid wat de eerste dagen gepaard gaat met enige zwelling. Na een paar dagen komt er een witgeel fibrineus beslag op de behandelde huid dat dan als een soort korst opdroogt. Na een tiental dagen komen deze korst en schilfertjes geleidelijk los en dan is de huid terug van opperhuid voorzien. Na deze initiële genezingsfaze blijft er nog een zekere roodheid welke mag gecamoufleerd worden met cover derm, een soort afschermende crème met dezelfde kleur als Uw huid. Na meerdere weken verdwijnt de roodheid en bekomen we de gladde nieuwe huid. Niet alle rimpels verdwijnen, neen, de lachrimpels blijven omdat deze zich dieper in de huid bevinden. In het algemeen is het resultaat van de laser”resurfacing” een verbetering van de huidtextuur.

Postoperatieve instructies na resurfacing

 • Onmiddellijk na de behandeling wordt een barrièredeklaag van Vaseline of Flammazine aangelegd. Dit verband kan U aanlaten tot de volgende morgen. De eerste dagen mag een pijnstiller ingenomen worden (Dafalgan bruistabletten maximaal 3 per dag). Het doel is dat er geen lucht in contact kan komen met het behandelde weefsel.
 • De dag na de behandeling ververst U het Flammazine/Vaseline verband en gebruikt U ijspakkingen om zwelling tegen te gaan. Slaap met het hoofd iets hoger om zwelling tegen te gaan. U dient 4 maal per dag het behandelde gebied te laten weken in koel water en witte azijn(1 soeplepel per tas water).
 • Dag 2-10 : U mag reeds douchen en de behandelde zone afspoelen met water met witte azijn. Breng 2-3 x per dag Flammazine aan op de behandelde zone. Er zal een korst ontstaan welke SPONTAAN dient los te komen (rond de 8°dag). Nadien wordt terug Flammazine aangebracht. Avene Spring water vormt een geldig alternatief. Deze spray dient U 2 x per dag op het beslag te richten.
 • Dag 10 tot 6° week: Cosmetica mogen van zodra de korsten losgekomen zijn. Een hydraterende crème mag aangebracht worden.Vermijd zeker elke zonexpositie in de eerste maand. Eens de korsten loskomen zal de huid rood zien. Men mag deze roodheid met cover derm crèmes camoufleren.
 • vanaf de 4° week dient U zonnecrème te gebruiken en retinoïden. Gepigmenteerde personen dienen 2 maal per dag hydroquinonen aan te brengen als depigmenteermiddel.

Er zijn complicaties gemeld van deze behandeling

1. Pijn: de behandeling wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie er wordt dus een onderhuidse verdoving toegediend). Indien er de eerste dagen na de behandeling nog pijn of jeuk voorkomt zal een pijnstiller worden voorgeschreven.

2. Wondgenezing: de laser veroorzaakt een oppervlakkige verwonding van de huid. Dit geneest in een tiental dagen echter het is belangrijk dat de korsten en het fibrineus beslag spontaan loskomen van de huid zonder dat de patiënt eraan gaat krabben. Dit houdt een risico van littekenvorming in. Eens de huid voorzien is van nieuw epitheel is er nog een tijdelijke roodheid merkbaar.

3. Pigmentveranderingen: er zijn zowel hyperpigmentaties (te veel pigment) als hypopigmentaties (te weinig pigment) beschreven. De eerste complicatie zien we vooral bij personen welke van zuiderse (dus meer gepigmenteerde)origine zijn of na zonexpositie. Het is aan te raden een maximale zonbescherming toe te passen tot 6 maand na de behandeling in het gelaat. Met medicatie type hydroquinonen is een hyperpigmentatie zeer goed te behandelen. Hypopigmentatie komt voor indien we te diep behandelen en alzo de melanocyten (pigmentcellen) beschadigen. Deze schade kan definitief zijn.

4. Zwelling: onmiddellijk na de behandeling is er een zekere zwelling van de huid, vooral ter hoogte van de oogleden. Deze zwelling verdwijnt na 3-7 dagen.

5. Littekenvorming: het risico op littekenvorming is minimaal, maar kan nooit voor 100% uitgtesloten worden. In de litteratuur wordt keloïdvorming beschreven (een soort wild vlees reactie). In de anamnese zal U gevraagd worden of U moeilijke wonheling hebt. De nabehandeling met steroïden dient strikt gevolgd te worden ter preventie van deze problemen. Het risico is ook toegenomen bij personen welke tot 2 jaar voor de resurfacing Roaccutane ingenomen hebben ter behandeling van acne.

6. Oogletsels: bij elke laserbehandeling zullen de ogen beschermd worden met een metalen schaaltje. Alzo kunnen de laserstralen het oog niet beschadigen.

7. Infectie: Aangezien de opperhuid met de lasertherapie beschadigd wordt valt een barrière weg tegen infectie. Een alarmsignaal is gelaatspijn of vertraagde wondheling. Er wordt dan ook een ontsmettende zalf gegeven na de behandeling. In gevallen van koortsblazen in de voorgeschiedenis worden pillen Zovirax voorgeschreven reeds voor de behandeling.

8. Ectropion: het niet meer kunnen sluiten van de ogen met een afstaand onderooglid is soms een tijdelijke complicatie van deze behandeling. Indien het toch blijvend is kan dit chirurgisch verholpen worden.

9. Een laserresurfacing wordt niet toegepast tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat men beseft dat de normale veroudering van de huid verdergaat, ook na deze behandeling. Met verzorgingscremes op basis van Vitamine A kan men het resultaat echter langer behouden.

Terug naar overzicht