Droge ogen zelf behandelen

Hoe droge ogen zelf behandelen?

Droge ogen is een vaak voorkomend probleem. Heel veel patiënten hebben er dus last van. Het Eyecenter, oogarts in regio Gent, is gespecialiseerd in het behandelen van droge ogen. Dus alvorens een afspraak te maken voor een behandeling van droge ogen, vinden wij het belangrijk om een aantal tips te geven om droge ogen te voorkomen en eventueel zelf te behandelen.

Het is belangrijk om eerst een oogarts te raadplegen alvorens te starten met zelfmedicatie. Want uw ogen kunnen zich aa oogdruppels tegen droge ogen aanpassen. Als gevolg hiervan kunnen uw ogen minder tranen aanmaken. Dit mag dus niet de bedoeling zijn.

 

Hoe droge ogen voorkomen?

Heeft u last van droge ogen? Wel u kunt droge ogen zelf behandelen door een aantal dingen te doen om de klachten te verminderen:

  • Knipper bewust frequent met uw ogen en zeker wanneer u nabij leest of naar een beeldscherm kijkt;
  • Vermijd situaties en/of omgevingen die uw klachten van droge ogen aanwakkeren, zoals bijvoorbeeld rokerige ruim­tes, ruimtes met airconditioning en/of het dragen van contactlenzen;
  • Vermijd ruimtes met een lage luchtvochtigheid in huis;
  • Draag tijdens buitenactiviteiten een beschermende bril;
  • Achterhaal of je ogen gesloten zijn tijdens het slapen. Indien niet, meld dit zeker aan je oogarts.

 

Wat te doen bij een meibomklierdysfunctie?

Indien u een meibomklierdysfunctie of blefaritis heeft, dan adviseert de oogarts u eerst een behandeling met warme oogmaskers. Dit in combinatie met het reinigen en masseren van de ooglidranden van beide oogleden. Soms wordt dit gecombineerd met antibiotica zalf die op de oogleden aangebracht wordt. Een volgende stap is dat u dagelijks warme pads op de oogleden legt. De Meibomiusklieren zullen hun talg dan vlotter kunnen uitscheiden langs de ooglidrand.

Deze behandelingen bieden een kortstondige verlichting van de symptomen. Deze behandelen niet de oorzaak van droge ogen! Het is dus veel verstandiger om te kiezen voor een effectieve en langdurige oplossing tegen droge ogen.

 

Kunsttranen of oogdruppels tegen droge ogen

  • Kunsttranen bestrijden de symptomen en genezen de droge ogen niet;
  • Het effect van oogdruppels tegen droge ogen zijn wisselend afhankelijk van patiënt tot patiënt. Indien de kunsttranen niet helpen, dan probeert u best een ander merk. Dit overlegt u best eens met uw oogarts;
  • U mag vier tot zes keer de kunsttranen inbrengen per dag.

Heeft u nog meer vragen?