Corneal Cross Linking

Wat is keratoconus?

Deze aandoening van de cornea komt voor bij 1/2000 personen op jongere leeftijd. Er ontstaat een stijlere  kegelvormige vervorming van het onderste deel van het hoornvlies en lijdt tot visudaling en glare. De behandeling voor deze aandoening is  Corneal cross linking  (KXL). Het gaat in principe om een eenmalige behandeling.

Deze techniek wordt ook gebruikt ter behandeling van cornea – ectasie en bij Lasik-Xtra.

Met de recent aangekochte apparatuur van Avedro kunnen we accelarated KXL uitvoeren waarbij we de cornea slechts 10 min moeten druppelen met Ritboflavine en dan slechts 8 minuten dienen te bestralen met gepulsed UVA licht aan 30 mW/cm2. We volgen hierbij het Dresden protocol met het verwijderen van het epitheel voor de behandeling. Nadien wordt een contactlensje op het oog gebracht.

 

Voorbeeld van een normale cornea

 

Voorbeeld van een cornea met keratoconus

 

De apparatuur en de behandeling

Na de therapie:

Het herstel van de cornea duurt ongeveer 3 dagen, dan is het epitheel van het hoornvllies genezen en kan de contactlens verwijderd worden. Het duurt dan een 3 tal maand alvorens de kromming van het hoornvlies wat afvlakt. De patient kan dan vaak terug een contactlens dragen omdat het astigmatisme afneemt. Na een jaar kan eventueel een implanteerbare contactlens (ICL) worden geplaatst om de restcylinder en myopie te corrigeren.