Maculadegeneratie

Ouderdoms maculalijden (AMD) of maculadegeneratie is de meest frequente oorzaak van slechtziendheid op hogere leeftijd. De ziekte manifesteert zich door vervorming bij het zien van rechte lijnen en een gedaald leesvermogen. We stellen de eerste tekenen (drusen) soms al op jongere leeftijd vast bij een oogfundusonderzoek. Drusen zijn opstapelingen van cholesterol en vetten in de buurt van de gele vlek. Als therapie worden dan voedingsupplementen voorgesteld welke luteïne, deanxanthine en Vit E bevatten. Op latere leeftijd kunnen deze patiënten maculaire degeneratie ontwikkelen. Hierbij ontstaan kleine bloedingen uit nieuwgevormde bloedvaten in membranen thv de macula.

Er zijn twee soorten maculadegeneratie. Er is zowel een natte als een droge vorm.
De droge vorm is de meest voorkomende vorm. Hier neemt de gezichtsscherpte geleidelijk af. Er is voorlopig nog geen behandeling voor. De natte vorm zal sneller gezichtsscherpte verlies geven. Hier bestaat intussen wel een behandeling voor. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van PDT en intravitreale injectie van een specifiek product dat de nieuwvorming van bloedvaten tegengaat. Bijgevolg zal u terug een beter centraal zicht krijgen.

PDT (photodynamische therapie) voor behandeling van maculadegeneratie

Deze behandeling wordt toegepast bij de maculadegeneratie (AMD) van het vochtige type. Hier kunnen we in de gele vlek eiwitten en bloedingen vaststellen, dit samen met zwelling van het netvlies. Bij patiënten met AMD zal als behandeling een kleurstof Verteporfyne (Visudyne) intraveneus ingespoten worden. Daarna behandelen we de gele vlek met een diodelaser. Deze behandeling duurt een half uur en voeren we tweemaal per jaar uit. Recente publicaties toonden aan dat de combinatie van PDT met intravitreale injecties met anti-VEGF producten de beste kansen op slagen bieden. Patiënten welke voorheen leesproblemen hadden kunnen hierdoor terug beter dichtbij zien.

Intravitreale injectie voor behandeling van natte maculadegeneratie

Voor de behandeling van natte maculaire degeneratie gaan we ook injecties in het glasvocht geven met een specifiek medicijn (Eylea, Lucentis of Avastin). De inspuitingen gebeuren onder steriele omstandigheden in de operatiekamer van de praktijk. Er worden inspuitingen gegeven met een interval van minimum 4 weken, volgens het “treat & extend” regime. De injectie loopt als volgt:

Bij aankomst in het eyecenter meldt u zich aan en zet u zich in de wachtzaal. Hier doet u alvast een hoofdkapje en een schoenovertrek aan. Vervolgens brengt de verpleegster een eerste druppel in uw oog om de pupil te verwijden. Daarnaast brengt ze ook een druppel verdoving in. Een tiental minuten later wordt van beide een tweede druppel ingebracht.

Na een 20-tal minuten zijn de druppels volledig ingewerkt en gaat u naar de operatiekamer. Daar wordt een laatste druppel verdoving ingebracht. De huid rond uw oog en het oog worden ontsmet. Uw oog wordt opengehouden met een spreider. De dokter plaatst de intravitreale injectie in het glasvocht van uw oog.

Na de inspuiting krijgt u als laatste een druppel in het oog met een ontstekingsremmer en een kunsttraan.

 

Klik hier om video te bekijken

Terug naar overzicht