Maculadegeneratie

Ouderdoms maculalijden (AMD) of maculadegeneratie is de meest frequente oorzaak van slechtziendheid op hogere leeftijd. De ziekte manifesteert zich door vervorming bij het zien van rechte lijnen en een gedaald leesvermogen. We stellen de eerste tekenen (drusen) soms al op jongere leeftijd vast bij een oogfundusonderzoek. Drusen zijn opstapelingen van cholesterol en vetten in de buurt van de gele vlek. Als therapie worden dan voedingsupplementen voorgesteld welke luteïne, deanxanthine en Vit E bevatten. Op latere leeftijd kunnen deze patiënten maculaire degeneatie ontwikkelen. Er ontstaan kleine bloedingen uit nieuwgevormde bloedvaten in membranen thv de macula. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van PDT en evt. intravitreale injectie van een specifiek product dat deze nieuwvorming van bloedvaten tegengaat.

PDT (photodynamische therapie) voor behandeling van maculadegeneratie

Deze behandeling word toegepast bij de maculadegeneratie (AMD) van het vochtige type. Hierbij worden in de gele vlek eiwitten en bloedingen vastgesteld met zwelling van het netvlies. Patiënten met AMD Er wordt als behandelng een kleurstof Verteporfyne (Visudyne) intraveneus ingespoten waarna de gele vlek met een diodelaser wordt behandeld. Deze behandeling duurt een half uur en wordt tweemaal per jaar uitgevoerd. In recente publicaties werd aangetoont dat de combinatie van PDT met intravitreale injecties met anti-VEGF producten de beste kansen op slagen bieden. Patiënten welke voorheen leesproblemen hadden kunnen hierdoor terug beter dichtbij zien.

Intravitreale injectie voor behandeling van maculadegeneratie

Voor de behandeling van natte maculaire degeneratie worden injecties in het glasvocht gegeven met een specifiek medicijn (Eylea, Lucentis of Avastin). De inspuitingen gebeuren onder steriele omstandigheden in de operatiekamer van de praktijk. Er worden inspuitingen gegeven met een interval van minimum 4 weken, volgens het “treat & extend” regime. Na de inspuiting moet U druppelen in het oog met een ontstekingsremmer en een kunsttraan.

Klik hier om video te bekijken

Terug naar overzicht