Wetenschappers genezen cataract met stamcellen

Eyecenter

Wetenschappers genezen cataract met stamcellen

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om cataract te genezen door in het oog een ‘levende’ lens te kweken uit stamcellen. Twaalf baby’s geboren met erfelijke cataract kregen zo hun zicht terug. Wetenschappers haalden de beschadigde lens weg. Vervolgens stimuleerden ze de nabije cellen om een nieuwe lens te doen groeien.

 

Nadelen klassieke cataract chirurgie

Cataractchirurgie is vandaag de vaakst voorkomende ingreep in Engeland met jaarlijks zo’n 300.000 operaties in de overheidsziekenhuizen. Vandaag genezen oogartsen cataract nog met behulp van een artificiële plastic lens in het oog. Dit leidt echter tot ontstekingen, infecties en halo’s ’s nachts. Voor baby’s is het risico van een dergelijke ingreep nog groter. Dit omdat het oog nog volop in groei is. Voor volwassenen is het probleem na een cataractingreep vaak dat het zicht verslechtert. Bijgevolg hebben patiënten een bril nodig om auto te rijden of te lezen.

 

Cataract genezen met stamcellen

Dankzij de huidige methode is een artificiële lens dus niet langer nodig. De oogarts verwijderd de lens, maar het lenskapsel wordt achtergelaten. Dit is een membraan die de nieuwe lens de juiste vorm geeft. Vervolgens brengt hij de nabije, regeneratieve stamcellen aan op het membraan. Daar vormen ze een nieuwe, volledig functionerende en transparante lens.

“Er werd aangetoond het risico op neveneffecten, die het zicht beschadigen, aanzienlijk lager is dan bij de huidige best practice, waarbij een veel schadelijkere chirurgie opgevolgd wordt door een lensimplantatie,” zegt Prof Graham McGweown van de Queens University Belfast.

“Het doel van stamcelonderzoek is het regeneratieve potentieel te ontsluiten van de eigen stamcellen om weefsels en organen te herstellen,” zegt Dr Kang Zhang, hoofd van Oftalmologische Genetica aan het Instituut voor Genoomgeneeskunde van de UC San Diego School of Medicine.

“Het succes van dit werk betekent een nieuwe manier om menselijke weefsels te regenereren en ziektes te behandelen. We geloven dat onze nieuwe aanpak de cataractchirurgie compleet zal veranderen en patiënten een veiliger en betere behandeling kan bieden dan voordien.”

In een afzonderlijke studie toonden wetenschappers van Cardiff University en Osaka University aan dat het mogelijk was om in één keer verschillende soorten weefsels te kweken uit stamcellen. Na implantatie in een konijn kon blindheid ongedaan worden gemaakt. Dit biedt mogelijk goede kansen voor mensen met een waaier aan zichtproblemen.

Professor Andrew Quantok van Cardiff University gelooft dat dit onderzoek aantoont dat verschillende soorten menselijke stamcellen de eigenschappen kunnen overnemen van het hoornvlies, de lens en het netvlies.

Voor Professor Julie Daniels van UCL bewijzen deze studies dat stamcellen een ongelooflijk therapeutisch en regeneratief potentieel hebben. Lensregeneratie is eventueel ook mogelijk voor ouder wordende mensen.

Vrij naar: telegraph.co.uk (“Cure for cataracts: scientists use stem cells to grow ‘living lens’ in eye”)