Opération cataracte

Wat is cataract?

CataractHet Eyecenter behandelt uw cataract pijnloos, veilig en snel. U hoeft slechts twee uur in het ziekenhuis of in het Eyecenter te verblijven. De volgende dag kunt u reeds scherp zien en uw dagelijkse activiteiten hernemen. Dankzij een grondig vooronderzoek kunnen we een positief resultaat garanderen. U heeft de keuze uit verschillende implantlenzen. De kost van de ingreep begint bij €230. De cataractoperatie kan op 3 sites uitgevoerd worden:

 • Het AZ St Lucas te Gent, elk oog apart met ultrasound
 • Het Belgisch ooglaser centrum, beide ogen samen met de Catalys ooglaser
 • Eyecenter te St Martens Latem, beide ogen samen met ultrasound

Maak vrijblijvend een afspraak

Wanneer uw oogarts u meldt dat er cataract te zien is in het oog betekent dit dat de ooglens troebel wordt. Patiënten met cataract zien alsof ze kijken doorheen een mat glas of door een waterval. Het woord “cataract” komt dan ook van het Griekse woord “waterval”. Bij het begin van cataract wordt het lezen soms makkelijker, maar het vertezicht vermindert. U ervaart een minder scherp zicht en de kleuren vervagen. Alles wordt minder contrastrijk en soms zal u dubbel zien met het aangedane oog. Soms wordt het moeilijker nog te zien bij fel zonlicht of in het duister.

Wie krijgt cataract?

Meestal treedt cataract of bruine staar, zoals men deze ziekte in de volksmond noemt, op bij oudere personen vanaf 65 jaar, echter jongeren en kinderen kunnen eveneens cataract krijgen. In dit geval zal u een aantal testen moeten ondergaan om de onderliggende oorzaak van de aandoening op te sporen. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Suikerziekte, endocrinologische aandoeningen
 • Langdurige inname van Cortisone
 • Erfelijkheid
 • Trauma, voorbeeld na een val of slag op het oog
 • Oogziekten zoals glaucoom of regenboogvliesontsteking
 • Vroegere oogchirurgie

Cataract vooronderzoek

Er wordt een uitgebreid oogonderzoek verricht waarbij behalve de oogdruk en netvliesonderzoek ook de sterkte van de implant (zie IOL-master) wordt bepaald en een bepaling van de hoornvlieskwaliteit (zie Speculaire microscopie) wordt verricht. Ook wordt een netvliesonderzoek (zie OCT) uitgevoerd waarop we de gele vlek kunnen bestuderen.
U ontvangt documenten aan het secretariaat welke u afgeeft op het Ophtalmologisch centrum (1e verdieping) van de campus Volkskliniek AZ-St Lucas. U mag een licht ontbijt gebruiken en uw gebruikelijke medicatie innemen. Let er evenwel op geen make-up te gebruiken voor de operatie. Aangezien de ingreep gebeurt onder topische druppelanesthesie en volledig bloedloos is mag u uw behandeling met anticoagulantia of aspirine verder volgen.

Hoe gebeurt een cataractoperatie

De troebele lens wordt vervangen door een kunstlens, ook lensimplantatie genoemd. Dit gebeurt op ambulante basis, dus u dient slechts een tweetal uur in het ziekenhuis te vertoeven. U laat zich best begeleiden. De ingreep gebeurt onder druppelverdoving, dus er zijn geen inspuitingen rond het oog of algemene narcose nodig.
U krijgt een baxter, hartmonitoring en wat zuurstof via een buisje in de neus zodat u tijdens de ingreep rustig kan ademen.
De ingreep welke volledig pijnloos verloopt duurt een 10 a 15 minuten en de oogarts zal u inlichten over het geluid dat u hoort tijdens het aspireren van de lens. De incisie in het hoornvlies bedraagt slechts 2.2 mm, zodat er geen hechting moet geplaatst worden.

Welke techniek

De gebruikte techniek is de facoemulsificatie techniek ( fakos= lens en emulsificatie = verbrijzelen met ultrageluidsgolven). De lens wordt verwijderd met de allernieuwste Infinity-Ozil technologie van Alcon (op de markt geïntroduceerd sinds januari 2007) waarbij we gebruik maken van een torsionele beweging van de phacotip om alzo met ultrageluid de lens te verbrijzelen.

Implantkeuze

 1. Lens waarmede men goed kan zien op afstand echter nog een leesbril nodig heeft. Na het verwijderen van de lens wordt deze vervangen door een Acrylic implantlens. Deze plooibare lens wordt in het lenszakje geïnjecteerd met een injector doorheen een 2.2 millimeter opening. De incisie wordt niet gehecht omdat ze zo klein en waterdicht is. Op het einde van de ingreep wordt antibiotica ingebracht in het oog ter preventie van infecties.
 2. Indien u zowel goed wenst te zien voor ver en dicht kan een multifocale of trifocale lens worden geimplanteerd. Deze lenzen worden enkel in het Eyecenter of in het BOLC geimplanteerd.

Na de cataractoperatie

Onmiddellijk na de ingreep krijgt u ontsmettende druppels in het oog en een beschermende oogschelp. U mag direct terug huiswaarts. ‘s Avonds dient u reeds in het geopereerde oog te druppelen volgens een schema dat de arts u geeft. De oogschelp houdt u op tot de volgende ochtend.

Cataract nacontrole?

De dag na een cataractoperatie volgt een controle op het consultatie-adres in Latem. De dag postoperatief mag u alle dagelijkse activiteiten hernemen inclusief bukken en TV kijken. U moet wel gedurende 4 weken antibiotica druppels en ontstekingsremmende druppels inbrengen. De eerste week is het raadzaam een beschermende oogschelp te plaatsen voor het geopereerde oog gedurende de nacht. De eerstkomende week volgt een tweede controle om na te gaan of er geen infectie is. Na 4 weken volgt een eindcontrole en kan eventueel een leesbril worden voorgeschreven. Alle patiënten welke een cataract of heldere lensvervanging hadden, krijgen een afspraak na 6 maanden voor een Yag laser capsulotomie.

Wanneer wordt het tweede oog geopereerd?

Normaal ontvangt u bij de eerste nacontrole de afspraak voor het tweede oog indien het ook cataract heeft. Deze ingreep kan reeds doorgaan één week na de ingreep van het eerste oog.

Resultaten en complicaties

Cataractoperatie is de meest frequent uitgevoerde ingreep bij de mens en heeft ook de meeste slaagkans in de geneeskunde. In meer dan 99.9% van de gevallen is er een duidelijke verbetering na de ingreep. Het risico van de ingreep behelst het eventueel optreden van een infectie (minder dan 1 op 2000 operaties) welke in de regel op te lossen is met antibiotica behandeling of eventueel spoelen van het oog (vitrectomie). Tijdens de ingreep kan soms een scheurtje optreden van het achterste kapsel van de lens waardoor de ingreep iets langer kan duren omdat het glasvocht dan moet gespoeld worden. Het herstel van de visus kan dan iets langer duren. De meest frequente complicatie is het optreden van nastaar wat inhoudt dat het zicht na enkele maanden of jaren terug troebel wordt. De oorzaak is de opacificatie van het achterkapsel van het lenszakje( < 5 % bij Acrylic amplanten). De behandeling is eenvoudig en wordt uitgevoerd met de Yag-laser. Dit is een pijnloze éénmalige therapie welke gebeurt in de praktijk, slechts enkele minuten duurt en waarna het zicht terug volledig herstelt.

Kosten

Het ereloon voor preoperatieve onderzoeken en nacontroles + testen worden door het RIZIV voor het grootste deel terugbetaald. Een tweetal maand na de ingreep zal u thuis een factuur van het ziekenhuis ontvangen. De opleg door u te betalen bedraagt voor de normale procedure met een klassieke lens ongeveer € 400. Voor de progressieve lens en de accomodatieve lens liggen de kosten iets hoger. Bekijk onze tariefpagina voor de actuele prijzen.

Heeft u nog meer vragen?