Uv-blootstelling

Oogbescherming tegen UV

Vaak horen of lezen we over de vele gevaren van UV-blootstelling. Onze ogen, voornamelijk het hoornvlies, raken snel beschadigd door blootstelling aan ultraviolette straling. Dr. De Wilde, oogarts van het Eyecenter Latem, stelt dat ogen beschadigd kunnen worden door zowel korte- als langetermijn UV-blootstelling en dit is niet alleen afkomstig van de zon. Ook de UV van zonnebanken zijn schadelijk.

 

Verbrande ogen

Zonnebrand aan de ogen ook photokeratitis, sneeuwblindheid of lasoog genoemd, kan zeer pijnlijk zijn en leiden tot rode ogen. Andere symptomen zijn: overvloedig tranen, overgevoeligheid aan licht, droge ogen, wazig zicht en het gevoel dat er iets in het oog zit.

 

Zonnebanken

Langdurige UV-blootstelling kan ernstige schade veroorzaken aan het oog en kan aanleiding geven tot cataract, maculaire degeneratie en oogkanker. Cataract of staar is een oogaandoening waarbij het zicht troebel wordt en kan ervaren worden alsof men door een bevroren glas zou kijken. Maculaire degeneratie veroorzaakt problemen bij het lezen zowel voor ver als nabij.

 

UV blootstelling

Volgens Dr. Vandekerckhove en Dr. Dauwe is de beste manier om bovenvermelde oogschade te voorkomen simpelweg het vermijden van schadelijke UV-straling zowel van de zon als van zonnebanken. Mocht u aan UV blootgesteld worden, zorg dan dat uw ogen degelijk beschermd zijn door een zonnebril te dragen. Onder een zonnebank draag je altijd een zonnebril die voor deze activiteit speciaal ontworpen is. Een gewone zonnebril volstaat niet, omdat ze uw ogen niet beschermt tegen de straling die van boven en onder de glazen komt. Simpelweg uw ogen sluiten of er een handdoek opleggen heeft weinig zin. De dikte van uw oogleden is immers onvoldoende om uw ogen van dergelijk sterk ultraviolet licht te beschermen, de ultraviolette straling gaat trouwens door uw handdoek heen. Als u geen zonnebankbril bezit, kan u speciale wegwerpversies van zonnebankbrillen kopen in dergelijke salons.

In volle zon is het belangrijk om een zonnebril te dragen, die u voldoende beschermt. Dit wil zeggen dat uw zonnebril 100% UV-protectie moet bieden en HEV (High Energy Visible light) stralen moet kunnen absorberen. De grotere en de strak aansluitende modellen bieden de beste bescherming. De straling die normaal binnenkomt via de perifere gebieden boven en onder de zonnebril wordt bij deze brillen geblokkeerd.

Omdat kinderen meer tijd buiten spenderen, is het extra belangrijk dat ze van jongs af aan een degelijke zonnebril dragen. Voor volwassenen die omwille van werk en hobby veel tijd buiten spenderen, is het aangeraden om sportzonnebrillen of een betere zonnebril te dragen.

 

Tips voor zonnebrillen:

  1. Draag uw zonnebril ook in de schaduw: uw ogen blijven blootgesteld aan UV-straling in de schaduw door de weerspiegeling van gebouwen, ramen, auto’s en andere reflecterende objecten.
  2. Draag uw zonnebril zéker in de winter: verse sneeuw reflecteert 80% van alle UV-stralen, hetgeen uw totale blootstelling eraan bijna verdubbelt. Vooral bij het skiën en snowboarden zijn degelijke zonnebrillen een must!
  3. Contactlenzen volstaan niet: zelfs als uw lenzen UV-straling blokkeren, blijft het deel van het oog dat niet bedekt is en de gevoelige huid rond uw ogen blootgesteld aan de schadelijke straling. Draag dus zeker een zonnebril!
  4. Een zonnebril is belangrijk, los van uw huidskleur: het risico op oogschade is namelijk dezelfde voor alle huid- en oogkleuren.

Bovendien zijn er naast zonnebanken en zonlicht nog andere mogelijke oorzaken van oogzonnebrand.

  1. Bliksem
  2. De flash van een professioneel fototoestel
  3. Halogeenlampen
  4. Lastoortsen
  5. Reflectie van het zonlicht door water of sneeuw