Last van droge ogen?

Diagnose-drogeogen

Heeft u last van droge ogen? Dit probleem komt vaak voor, maar wat zijn de oorzaken, symptomen, en behandeling van droge ogen? 

 

Wat zijn de symptomen van droge ogen?

Een patiënt met droge ogen heeft veel voorkomende symptomen zoals rode ogen, wazig zicht, veel tranen en jeukende of branderige ogen. De patiënt ervaart een zandkorrel gevoel aan het oog, vaak met reflextranen tot gevolg. Vaak zijn de symptomen gecombineerd met rode ooglidranden en korstjes op de wimperrand. De patiënt ervaart dan van jeukende ogen. Bij meibomiusklierdysfunctie (MGD) bevatten de tranen te weinig lipiden waardoor de kwaliteit van de traanfilm daalt en bijgevolg te snel verdampt.

Men mag het probleem van droge ogen niet onderschatten. Het effect van droge ogen kan in veel gevallen ernstige klachten geven. Via bovenstaande video kan je duidelijk zien hoe droogte het oog kan beschadigen.

 

Meibomiusklierdysfunctie als belangrijkste oorzaak van droge ogen

Recente studies wijzen uit dat de meeste gevallen van droge ogen tot stand komen door een verstoorde samenstelling van de traanfilm. Dit komt door een verstopping van de meibomiusklieren. Dit zorgt er voor dat de ogen slecht gesmeerd worden.

De meibomiusklieren zijn kleine klieren die achter de rand van het ooglid liggen. Deze klieren voegen een olieachtige substantie toe aan de tranen telkens wanneer iemand knippert. Deze substantie heeft dezelfde eigenschappen als olie, het drijft namelijk op water. Hierdoor komt deze laag bovenop de traanfilm te liggen en verhindert dat de tranen snel verdampen. meibografie

Als de toevoeging van deze lipiden wordt verhinderd door een verstopping of verminderde productie zal de samenstelling van de traanfilm minder goed zijn. Dit met een slechte smering en snellere verdamping als gevolg. Dit wordt ook wel een meibomiusklierdysfunctie (MGD) genoemd.

Voorheen dacht men dat een tekort aan traanvocht de belangrijkste oorzaak is van droge ogen. Dit verklaart waarom men nog steeds zoveel kunsttranen voorschrijft. Echter in ongeveer 80% van de patiënten met symptomen van droge ogen zijn er problemen met de meibomiusklieren.

 

Bijkomende oorzaken van droge ogen?

Bij het ouder worden, vermindert de kwaliteit van de traanfilm. Bovendien neemt de productie van traanvocht via de traanklier af. Bij een vrouw is dit gerelateerd aan de menopauze met gedaalde oestrogeenspiegels. Deze problematiek wordt echter versneld bij bepaalde aandoeningen zoals reuma en inname van antidepressiva. Het ouder worden en/of wijzigingen in de hormonenspiegel zijn dus bijkomende oorzaken van droge ogen. Als deze voorkomen in combinatie met een meibomiusklierdysfunctie dan kunnen de symptomen van droge ogen ook veel ernstiger zijn.

Bijkomend zien we bij heel wat patiënten een blefaritis (ooglidrandontsteking) door het minder functioneren van de meibomiusklieren in het ooglid. Ook hier daalt de traanfilmkwaliteit met symptomen van droge ogen als gevolg.

Symptomen van droge ogen kunnen ook optreden na chirurgie op het hoornvlies of de conjunctiva. Het lang dragen van zachte contactlenzen leidt vaak tot symptomen van droge ogen met roodheid van de conjunctiva.

 

Hoe bepalen we de diagnose van droge ogen?

Wij voeren een oogheelkundig en optometristisch onderzoek uit om te bepalen wat de oorzaak is van uw droge ogen. Het onderzoek duurt vijftien minuten waarin we de noodzakelijke metingen doen. Pas daarna kunnen wij bepalen of u al dan niet geschikt bent voor een Eye-light behandeling. Wanneer we dit van tevoren afspreken kan bij een positieve uitslag van het onderzoek de Eye-light behandeling aansluitend plaatsvinden. Anders maken we voor de behandeling van droge ogen een nieuwe afspraak. Gebruikt u kunsttranen en/of draagt u contactlenzen dan vragen wij u om minstens één dag voor het onderzoek zo weinig mogelijk oogdruppels en/of lenzen in te brengen. Alle onderzoeken gebeuren zonder contactlenzen. Dus het is ook beter om uw contactlenzen op de dag van het onderzoek niet in te steken.

Onderstaande onderzoeken worden uitgevoerd door gediplomeerde optometristen samen met de oogarts.

Tear Lab

  • De snelheid van verdamping van de traanfilm wordt nagegaan aan de hand van de NIBUT (Non invasive -Tear break up time).
  • De traanproductie wordt onderzocht (Schirmer test).
  • De traankwaliteit wordt bekeken door het uitvoeren van een Tear Lab test (bepaalt de osmolariteit van de tranen). Een te hoge osmolariteit ( > 308 mOsms/L) leidt tot een inflammatoire cascade waarbij de epitheelcellen meer cytokines gaan produceren. Dit niveau meten we met de Inflammadry test.
  • Bij een spleetlamponderzoek stelt de oogarts vast of er Meibomiusklier dysfunctie is.

Behandeling van droge ogen

In het Eyecenter zijn we gespecialiseerd in het behandelen van droge ogen. Sinds 2015 bieden wij een revolutionaire en langwerkende behandeling aan. Deze behandeling is gebaseerd op een lichttherapie behandeling en werkt in tegenstelling tot kunsttranen in op de oorzaak van droge ogen. De behandeling gebeurt in verschillende stappen. Lees meer over deze behandeling.

Heeft u nog meer vragen?