Prelex

Wat is een lensimplantaat?

Een lensimplantaat wordt ingebracht ter vervanging van de eigen ooglens. Deze vorm van oogoperatie passen wij toe vanaf 45 jaar. Vanaf deze leeftijd wordt de ooglens stugger. Hierdoor ontstaan er vaak leesklachten. Een lensimplantatie betekent dus dat we de heldere lens vervangen door een lensimplantaat. Deze unifocale of multifocale lensimplantaten is dat de oplossing voor mensen die hun multifocale bril of multifocale lenzen beu zijn.

De ingreep gebeurt onder lokale verdoving. Hiervoor is er dus geen overnachting in het ziekenhuis nodig. De ingreep is dus zo goed als pijnloos. Daarom kan de duur en intensiteit van de ingreep vergeleken worden met een bezoek aan de tandarts.

Naast de verschillende type lensimplantaten zijn er verschillende operatietechnieken. De meeste oogartsen voeren deze ingreep manueel uit, maar dr Fernand De Wilde voert deze behandeling uit met de Catalys laser? De Catalys laser is een geavanceerde apparaat die de meeste manuele processen overneemt. Meer info over de Catalys laser leest u hier.

Deskundig advies op maat

We kijken naar uw persoonlijke situatie zoals werkzaamheden, hobby’s en eisen ten aanzien van ver- en of dichtbij zien. Op die manier komen wij te weten welke lensimplantaat het beste bij u past.  In het vooronderzoek onderzoeken wij de optische eigenschappen en medische conditie van uw ogen. Op basis van uw persoonlijke wensen zal de oogarts u de juist lensimplantaat adviseren.

Hoe gebeurt de behandeling?

Normaal wordt er bij een lensimplantatie met de hand een insnede gemaakt in het hoornvlies. In het Eyecenter kan elke lensimplantatie met behulp van de ooglaser uitgevoerd worden. Dit gebeurt namelijk met de Catalys Precision Laser System.

Deze laser voert het grootste deel van de operatie op automatisch wijze uit. Dit zorgt voor een sneller herstel en beter te voorspellen resultaat. Als gevolg hiervan is dat de lensimplantatie veiliger, sneller, preciezer en comfortabeler gebeurd. Vooral lenzen met een cilinder kunnen hierdoor zeer nauwkeurig op de juiste plaats in het oog geplaatst worden.

Er zijn minder manuele acties en trekkrachten met instrumenten. Daarom is er beduidend minder energieproductie in het oog. Deze vermindering van ultrasone energie versnelt het genezingsproces. Samengevat is dit op lange termijn beter voor het oog.

Ter illustratie kan u via onderstaande video zien hoe de ingreep met de Catalys laser verloopt.

Wat zijn unifocale of multifocale lensimplantaten?

De lensimplantaten worden ingebracht ter vervanging van de eigen ooglens. Tijdens het vooronderzoek bespreken we welke type lensimplantaat voor u de beste oplossing is. Er zijn hoofdzakelijk drie groepen lensimplantaten. Er zijn unifocale, torische en multifocale lensimplantaten.

De multifocale lensimplantaten zijn de ideale oplossing voor mensen die hun multifocale bril beu zijn. Want na de behandeling met de multifocale lensimplantaten heeft u bijna geen bril of lenzen meer nodig. De multifocale lenzen corrigeren uw zicht voor veraf, tussenafstand en nabij. Voor langdurig leeswerk kan u soms nog een kleine correctie nodig hebben. Sommige patiënten hebben na de ingreep tijdelijk last van schittering van het licht.

Na de lensimplantatie is er ook kans op verlies van contrast. Bij 81 % van de patiënten functioneren, na een lensimplantatie, zonder bril. Er worden nu ook torische mutifocale lensimplantaten gefabriceerd. Hiermee kunnen we zowel de verziendheid als het astigmatisme corrigeren.

Kom snel te weten of u geschikt bent?

Wilt u te weten komen of uw ogen geschikt zijn voor de vervanging van de eigen ooglens? Dan kunt u een kort technisch onderzoek laten uitvoeren. De metingen en onderzoeken zijn gratis en vrijblijvend! Maak snel een afspraak in onze centra.

Heeft u nog meer vragen?

Terug naar overzicht